Mesto odmieta, že by určenie školských obvodov segregovalo rómske deti

21.02.2011 Prešov

Prešov 21. februára (TASR) – Mesto Prešov odmieta, že by určením školských obvodov dochádzalo k segregácii rómskych žiakov pri ich umiestňovaní v základných školách.
Uvádza sa to v reakcii radnice na list Amnesty International Slovensko (AIS) a Poradne pre občianske a ľudské práva, ktoré vyzývajú mesto, aby v rámci pripravovanej zmeny všeobecne záväzného nariadenia (VZN) odstránilo ustanovenie smerujúce k segregácii.
V spomínanom liste sa uvádza, že školské obvody vytvorené podľa platného VZN nekorešpondujú s geografickým rozdelením mestských častí. Organizácie upozorňujú na to, že mesto zaradilo ulice, v niektorých prípadoch iba čísla domov, ktoré sú prevažne obývané Rómami, do obvodu Základnej školy na ulici Matice slovenskej.
"V prípade hlavných rómskych štvrtí Stará tehelňa a Terasa Ševčenka VZN nezohľadňuje blízkosť ostatných škôl a bráni rómskym žiakom navštevovať školy, ktoré sú bližšie k ich domovu, " píše sa vo výzve.
V rámci minuloročného výskumu AIS sa vraj niektorí zamestnanci ZŠ Matice Slovenskej a rodičia zo Starej tehelne vyjadrili, že riaditelia niektorých ZŠ v meste údajne odmietli zapísať rómske deti na ich školy a preto museli deti zapísať do ZŠ Matice slovenskej.
„Školské obvody ustanovené VZN vedú ku koncentrácii rómskych detí v tejto ZŠ, ktorá nadobudla reputáciu “rómskej školy”. Takáto prax vedie k segregácii, ktorú zakazuje slovenská legislatíva, ako aj dohovory na ochranu ľudských práv, " tvrdí kampaňová koordinátorka AIS Martina Mazúrová.
Hovorkyňa radnice Veronika Gazdová pre TASR uviedla, že mesto pri určovaní školských obvodov neprihliada na príslušnosť k národnosti či sociálne pomery. Zdôraznila, že tvrdenie o vytváraní segregácie a nezohľadňovaní geografického rozdelenia podľa mestských častí je rozporuplné, pretože napr. zaradenie žiakov z ulice Stará tehelňa do jedného školského obvodu by vytvorilo omnoho vyššiu koncentráciu ako rozdelenie podľa súčasného VZN.
"Žiak môže navštevovať ktorúkoľvek základnú školu aj mimo určeného školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, so súhlasom riaditeľa základnej školy, do ktorej sa hlási. Mesto Prešov neeviduje žiaden prípad, že by riaditeľ niektorej základnej školy odmietol zapísať školopovinné dieťa, " povedala Gazdová.
Dodala, že podstata vytvorenia obvodov podľa VZN zaručuje žiakovi prednostné právo navštevovať ZŠ v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ale k ničomu ho nezaväzuje.
"Kapacity našich základných škôl vykazujú voľné miesta pre približne 1500 žiakov, čo umožňuje rodičom maximálny priestor na výber školy aj mimo určeného školského obvodu, " konštatovala hovorkyňa.
Dodala, že návrh v súčasnosti platného VZN, bol predložený tak, aby obvody korešpondovali s geografickým rozdelením. Oproti pôvodnému návrhu však boli v mestskom zastupiteľstve boli prijaté niektoré zmeny. Nové VZN pripravuje mesto v súvislosti s predpokladanými zmenami v sieti základných škôl.
 

Vyberte región